Wat is je probleem

Wat is je probleem?

(c) Anita Bakker 26 februari 2020

 Persoonlijke ontwikkeling? Wat is eigenlijk je probleem??

Je kent ze allemaal wel, de mooie slogans over het belang van persoonlijke ontwikkeling en groei. Wie wil er niet een leven lang leren, investeren in jezelf of de beste versie van zichzelf zoeken?

Ook in de bedrijven waar ik regelmatig rondloop (en nu virtueel binnen kom) wordt het belang van persoonlijke ontwikkeling ingezien. Er worden trainingen gegeven die op diverse vlakken de medewerkers ontwikkelen in hun functioneren. De leidinggevenden coachen en voeren goede reflectiegesprekken. Fijn en mooi, maar niet altijd voldoende waar het gaat om persoonlijke groei en er iets van unfinished business is. Neem het voorbeeld van Kees.

Kees is een gewaardeerde collega. Hij werkt als senior beleidsmedewerker in een team waar hij wat coördinerende taken verricht in een vrij zelfstandig opererend team. Hij is in dit werk als een vis in het water. Totdat er een nieuwe collega in zijn team komt die nogal autoritair en dominant is. Het lijkt iets te doen met Kees. Soms klapt hij in bijeenkomsten helemaal dicht en andere keren gaat hij zeer direct de confrontatie aan met zijn collega’s. Zijn felheid verrast zijn omgeving. Zo kennen ze Kees niet. In een reflectie gesprek met zijn manager stelt zij voor dat hij misschien een externe coach moet gaan zoeken.

Zo komt Kees bij mij in de coachpraktijk en al gauw blijkt dat er nogal wat issues liggen die betrekking hebben op zijn vader, die 15 jaar geleden is overleden. Inderdaad, een nogal dominante man.

De relatie tussen zijn problemen op het werk is door Kees zelf snel gelegd. We hebben een paar intensieve sessies waarbij behoorlijk wat kwartjes vallen. Over zelfbeeld, vaste patronen, en dubpersonen, boodschappen van huis uit, kwaliteiten drijfveren e.d.’  Ach jee’, zei Kees in onze laatste sessie: ´Ik wou dat ik dit al veel eerder had gedaan, dan had ik op veel vlakken in mijn leven andere keuzes gemaakt ‘  Kees is blij met het coachtraject, ik blij met de uitkomst. Toch blijft zijn laatste opmerking knagen…..

In mijn coachpraktijk werk ik veel met mensen die vastlopen en door ‘gedoe’ op hun werk overwerkt raken. We zeggen in onze coaching en training vaak dat we geloven in mogelijkheden en niet denken in problemen. Toch lopen we veel van onze coachees al jaren rond met issues, onafgemaakte zaken en frustraties en patronen die hun werking hebben verloren! We starten dus heel vaak vanuit een probleem.

Waarom wachten tot het niet meer lukt, waarom niet veel eerder?.   Waarom coaching en training niet zien als een natuurlijk onderdeel van jezelf ontwikkelen? We leren toch ook niet pas zwemmen als we een tochtje gaan maken op een gammele boot?

Omdat iedereen aandacht verdient voor ontwikkeling en niet alleen de vastlopers. Dat is precies de reden dat collega  Ilona ten Boer en ik de handen ineen hebben geslagen voor een online ontwikkel/loopbaanprogramma dat voor de problemen aanloopt. Door vragen en opdrachten leer je jezelf opnieuw kennen en kun je aan de slag met jezelf!. Fijn, grappig ,impactvol en persoonlijk. Dit combineren we met coachgesprekken waarin niet het probleem centraal staat, maar de deelnemer zelf!

Wil je meer weten?

Mail naar info@anitabakker.com

Share by: